Japan

Japan is de derde grootste producent van whisky in de wereld, na Schotland en Amerika, maar dus voor Ierland dat op de 4e plaats komt.

Omdat Japanse whisky’s onlangs enkele belangrijke competities wonnen zijn ze enorm populair. Hierdoor zijn ze plots bekend geworden ver buiten de grenzen van het land van de rijzende zon. Tot enkele jaren geleden waren weinig drammers zelfs maar op de hoogte van het feit dat de Japanners whisky maken.

 

De Japanse industrie is – vergeleken met de Ierse, Schotse en Amerikaanse – relatief jong. Yamazaki startte de eerste Japanse distilleerderij pas op in 1923. Hij was lang de enige. Pas begin jaren ’70, wanneer de Japanse whisky begon te boomen, kwamen er meerdere spelers op de markt. Zoals het de Japanners betaamd kwamen zij naar Schotland om niet alleen de kennis te verwerven, maar ook grote hoeveelheden mout, uitrusting en rijpingsvaten aan te kopen. Een aantal distilleerderijen die saké stookten schakelden (een deel van) hun productie om naar whisky.

 

Eind jaren ’80 echter, begon de interesse voor Japans levenswater sterk terug te lopen en moesten een aantal jonge distilleerderijen alweer de deuren sluiten. Dit was het gevolg van nieuwe accijnzen en de beschikbaarheid van Schotse, Ierse en Amerikaanse import. Dit heeft tot gevolg gehad dat er maar een klein aantal distilleerderijen in Japan operationeel waren.

Door de hernieuwde interesse sinds afgelopen jaren en de toegenomen vraag, hebben in het laatste decennium enkel nieuwe distilleerderijen hun deuren geopend.

 

Dit zijn ze (alfabetisch): 

  • Akkeshi: opgericht in 2015
  • Asaka: opgericht in 2015
  • Chichibu: opgericht in 2008
  • Eigashima: ook wel de White Oak Distillery genoemd
  • Fuji-Gotemba: Japan’s grootste distilleerderij, gelegen aan de voet van de Fuji
  • Hakushu: ook wel de Forrest Distillery genoemd omwille van het feit dat ze op een hoog en afgelegen bos te vinden is met een speciaal microklimaat – wat dan weer goed is voor het rijpingsproces
  • Miyagikyo: (voorheen Sendei) bekend van de Nikka whisky
  • Nukada: opgericht in 2016
  • Okayama: opgericht in 2011
  • Shinshu: opgericht in 1985, bekend van de Komagatake bottelingen, stilgelegd in 1992, maar in 2011 terug in productie gegaan
  • Shuzuoka: opgericht in 2015 door de eigenaar van importeur Gaia Flow
  • Tsunuki: opgericht in 2016
  • Yamazaki: De eerste distilleerderij geopend in 1923, met een wereldbekende bar
  • Yoichi: de meest noordelijke en enige distilleerderij gelegen op het eiland Hokkaido

Twee distilleerderijen hebben al weer de deuren gesloten:

  • Hanyu: al meer dan 10 jaar gesloten en afgebroken
  • Karuizawa: Japan’s kleinste distilleerderij, gesloten in 2001

 

 

Productieproces
De whisky wordt, net als in Schotland, tweemaal gedistilleerd in pot stills. De mout wordt uit Schotland geïmporteerd, waarvan sommige geturfd werd (zie productieproces). Amerikaanse eik
en bourbon-vaten worden gebruikt voor de rijping. In mindere mate worden Spaanse sherryvaten gebruikt. Sommige Japanse whisky's worden gerijpt in Japanse eik, de zogenaamde Mizunara, waardoor de whisky een eigen smaak opbouwt.

Het Japanse klimaat gelijkt sterk op dat van Kentucky en Tennessee (warmer), waardoor de whisky veel sneller rijpt dan de Ierse of Schotse. En net als bij de Amerikaanse whiskey heeft de Japanse dus ook meer invloed van de vanillins (zie invloed van turf en hout).

In tegenstelling tot de Ierse en Schotse producenten, worden Japanse blends gevormd door het huwelijk van maximaal twee verschillende distilleerderijen.