Amerika

Amerika is ’s werelds tweede grootste producent van whiskey (in dit geval dus met de extra ‘e’, zie ook Whisky of Whiskey?). Er zijn 6 soorten Amerikaanse whisky’s met elk hun eigen productiemethoden en ingrediënten, namelijk: bourbon, Tennessee, rye (rogge), corn (mais), wheat (tarwe) en blended.

Whiskey werd in de 18e eeuw geïntroduceerd door Ierse en Schotse immigranten. De pioneers beschikten echter niet over turf of gerst en waren dus verplicht om andere ingrediënten te gebruiken in de productie. Ook het klimaat en de grond verschilden drastisch van de heimat van de whiskey. Het mengen van verschillende granen werd gaandeweg een kunst, maar de Amerikaanse whisky’s hebben nog maar weinig uitstaans met de Schotse of Ierse dram. De Amerikaanse wet schrijft zeer strikt voor wat op het label moet verschijnen om de 6 whiskey-vormen te onderscheiden.

Bourbon
Alle whisky’s van het type
bourbon worden in de staat Kentucky gemaakt. Vroeger was dat in Bourbon County, maar tegenwoordig zijn er enkel nog distilleerderijen in het noordoosten van de staat. De naam is overigens afkomstig van de methode, niet van de plaats. Bourbon bevat minstens 51% mais en het distillaat moet een alcoholpercentage beneden de 80% hebben. Daarna dient de spirit in Amerikaanse eiken vaten gerijpt worden gedurende minimaal twee jaar. Dankzij het hoge gehalte aan vanillins (natuurlijke oliën in het hout) krijgt bourbon zijn typische vanilleachtige smaak. Het warme klimaat en het gebruik van nieuwe vaten zorgt er voor dat bourbon een veel korter rijpingsproces doormaakt dan zijn Schotse of Ierse neef. De wet verbiedt toevoeging van kleur- of smaakstoffen. Er zijn 7 distilleerderijen in Kentucky, met elk hun eigen recept: Bernheim, Buffalo Trace,
Four Roses, Jim Beam, Maker’s Mark, Wild Turkey en Woodford Reserve.

Tennessee whiskey
Deze whiskey lijkt zeer sterk op bourbon, aangezien de verhouding mais tegenover de andere ingrediënten dezelfde is. Het verschil (afgezien van het feit dat deze in Tennessee ipv Kentucky wordt geproduceerd) zit hem in het feit dat het distillaat gefilterd wordt door houtskool van de sugar maple-boom. Dit proces neemt 10 dagen in beslag. Tennessee heeft slechts twee distilleerderijen: George Dickel en Jack Daniels.

Rye whiskey
Rye
is rogge. De meeste roggewhisky’s worden gebruikt in blends. De wet zegt dat minstens 51% rogge moet gebruikt worden in de samenstelling, maar de rest van het productie- en rijpingsproces is hetzelfde als voor de bourbon of Tennessee whiskey.

 

Corn whiskey
Dit was de eerste soort whiskey die in Amerika gemaakt werd, omdat mais een heel gemakkelijke teelt betrof. Hij moet voor maar liefst 80% uit mais bestaan en hoeft niet eens te rijpen. Normaliter gebeurt dit voor slechts een maand of zes in gewone houten vaten of vaten waarin voordien
bourbon werd gerijpt.

Wheat whiskey
Wheat whiskey bestaat uit (minimaal 51%) tarwe. Ze worden op dezelfde manier gerijpt als bourbon, Tennessee en rye whisky’s.

Blended whiskey
Dit zijn de veel voorkomende en in het algemeen goedkopere whisky’s. Ze verschillen van de Schotse en Ierse blends door het feit dat slechts 20% van de whisky effectief gerijpt heeft.