Islay

De meest rokerige of turfachtige whisky’s worden op het eiland Islay (spreek uit aj-luh) gestookt. De industrie op dit eiland boomt en de distilleerderijen kunnen amper aan de vraag voldoen.

 

De drams zijn vol en zeer rokerig (op die van Bruichladdich en Bunnahabhain na, die niet altijd met turf stoken). Ze worden ook als de meest complexe whisky’s omschreven omdat lang niet iedereen ze kan drinken. Je moet het gewoon eens geprobeerd hebben.

Distilleerderijen (alfabetisch):

  • Ardbeg: wellicht de bekendste van alle rokerige whisky, nieuw leven ingeblazen in 1997
  • Bowmore : de oudste van Islay, maar minder rokerige whisky’s
  • Bruichladdich : heropende in 2000
  • Bunnahabhain : zonder turf en de zachtste whisky van het eiland
  • Coal Ila: de grootste, maar wellicht de minst bekend distilleerderij op het eiland
  • Garbreck : pas in 2013 aangekondigd
  • Kilchoman: opgestart in 2005, de 3-jarige is gelanceerd in 2009
  • Lagavulin: krachtige en rokerige malt die deel uitmaakt van de ‘Classic Malt Series’
  • Laphroaig: de best verkopende rokerige whisky ter wereld
  • Port Ellen: helaas gesloten in 1983, heeft een legendarische cultstatus.