België

België wordt meestal geassocieerd (op culinair vlak dan toch) met frieten, chocolade of bier. Het zal in het lijstje van de whiskyliefhebbers ongetwijfeld onderaan bengelen. Nochtans zijn er al enkele distilleerderijen die Belgische whisky produceren.

 

 

The Belgian Owl

 

De eerste is The Belgian Owl, van meester-distilleerder Etienne Bouillon, die gelanceerd werd in december 2004. Het is een rasechte Single Malt, gemaakt met in België gekweekte gerst (in Grâce-Hologne, Haspengouw). In 2013 ging hij whisky stoken met Schotse alambieken die hij van de teloor gegane Caperdonich distilleerderij had overgenomen.

 

 

Goldlys

 

De tweede Belgische whisky is Goldlys, van graanstoker Fillliers uit Bachte-Maria-Leerne, nabij Deinze en de Leie (vandaar de naam, want Lys is de vertaling van Leie in zowel het Frans als het Engels).

Hoewel Filliers later op de markt kwam met whisky, in november 2007, is hij wel de eerste die whisky is beginnen produceren. Het grote verschil met The Belgian Owl is dat Filliers gewacht heeft om zijn whisky op de markt te brengen tot die 10 jaar oud was.  Hun assortiment is ondertussen al behoorlijk.

Nog een verschil is het feit dat Goldlys een double still is wat betekent dat het vocht twee keer gedistilleerd werd. De eerste distilleergang was niet in een wash still, maar in een distilleerkolom. De low wine met een ABV van 35% wordt dan in een pot still opnieuw gedistilleerd. Dit is uniek in de whiskywereld. De whisky van Filliers is echter geen Single Malt, want bestaat uit een mengeling van gerst en granen.

 

Duvel Distilled

 

Brouwerij Moorgat is een vaste waarde en klassieker in ons Belgische bierlandschap met bekende bieren zoals de Duvel en Vedett. In 2006 liet Moortgat een hoeveelheid bier distilleren en gedurende 3 jaar rijpen op eikenhouten bourbon- en sherryvaten. Het resultaat hiervan kwam eind 2009 – in zeer beperkte oplage – op de markt. Duvel Distilled wordt gemaakt op basis van het basisbrouwsel van Duvel. Dit brouwsel wordt bij de distillateur 2 keer verhit en gestookt tot een sterk alcoholische drank. Het verhitten en scheiden van de alcohol gebeurt achtereenvolgens in de distilleerkolom en alambiek. Het brouwsel wordt daarna in grote houten vaten gerijpt. Voor de Duvel Distilled is gekozen voor sherry- en bourbonvaten.  In 2013 kwam een tweede batch op de markt van een 6-jarige.

 

 

Gouden Carolus

 

Brouwerij Het Anker is in het domein Molenberg in Blaasveld gestart met de productie van een eigen whisky, die de naam Gouden Carolus Single Malt meekreeg.  Het eerste product kon niet op echt veel bijlval rekenen en werd bijgevolg niet langer gemaakt. Charles Leclef, topman van de brouwerij, investeerde in Schotse pot stills en begon opnieuw. In 2013 zag zijn nieuwe single malt het levenslicht en die whisky kon wél op bijval rekenen.

 

 

Lambertus

 

De distilleerderij Rademacher bestaat al sinds 1836. Ze stoken een hele resem aan spirits, waaronder ook een reeks fruitlikeuren. En ze hebben enkele whisky-gerelateerde producten op de markt: een new make, een whiskylikeur en een 10-jarige single grain. Ze zijn verkrijgbaar in de supermarkt. 

 

Wild Weasel

 

De jongste telg aan het Belgische whisky firmament is Wild Weasel. Deze whisky wordt ambachtelijk gestookt op de Brouwerij Wilderen, die naast bieren en gin nu reeds drie flessen op de markt heeft: de Wild Weasel Single Malt, de Wild Weasel Finest Blend en de Wild Weasel Cask Strength. De Wild Weasel verscheen voor het eerst in augustus 2014.

 

 

San Graal

 

Brouwerij De Graal uit Brakel bestaat nog maar sinds 2002. Ze staan bekend om hun verschillende, hoogwaardige bieren. Maar er is ook een San Graal whisky. De whisky heeft gedurende 5 jaar gerijpt op bourbonvaten en wordt verkocht op een vatsterkte van 63%. De whisky is enkel verkrijgbaar in de brouwerij.

 

 

Kempisch Vuur

 

Guy Pirlot richtte in 2011 zijn eigen brouwerij op, waar hij zijn bekende biertjes Kempisch Vuur brouwde, maar stiekem ook spirit te slapen had gelegd op Quarter Casks van Laphroaig. In 2016 zag het eerste vat het licht in de vorm van België's eerste single cask peated single malt.