België

België wordt meestal geassocieerd (op culinair vlak dan toch) met frieten, chocolade of bier. Het zal in het lijstje van de whiskyliefhebbers ongetwijfeld onderaan bengelen. Nochtans zijn er al enkele distilleerderijen die Belgische whisky produceren.

 

 

The Belgian Owl

 

De eerste is The Belgian Owl, van meester-distilleerder Etienne Bouillon, die gelanceerd werd in december 2004. Het is een rasechte Single Malt, gemaakt met in België gekweekte gerst (in Grâce-Hologne, Haspengouw). In 2013 ging hij whisky stoken met Schotse alambieken die hij van de teloor gegane Caperdonich distilleerderij had overgenomen.

 

 

Goldlys

 

De tweede Belgische whisky is Goldlys, van graanstoker Fillliers uit Bachte-Maria-Leerne, nabij Deinze en de Leie (vandaar de naam, want Lys is de vertaling van Leie in zowel het Frans als het Engels).

Hoewel Filliers later op de markt kwam met whisky, in november 2007, is hij wel de eerste die whisky is beginnen produceren. Het grote verschil met The Belgian Owl is dat Filliers gewacht heeft om zijn whisky op de markt te brengen tot die 10 jaar oud was.  Hun assortiment is ondertussen al behoorlijk.

Nog een verschil is het feit dat Goldlys een double still is wat betekent dat het vocht twee keer gedistilleerd werd. De eerste distilleergang was niet in een wash still, maar in een distilleerkolom. De low wine met een ABV van 35% wordt dan in een pot still opnieuw gedistilleerd. Dit is uniek in de whiskywereld. De whisky van Filliers is echter geen Single Malt, want bestaat uit een mengeling van gerst en granen.

Sunken Still

 

België's eerste roggewhisky is een eerbetoon aan de dappere werknemers van Filliers die de stookketel tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten zinken in de nabijgelegen rivier Rekkelingen. Vandaar dus de naam Sunken Still. Hierdoor konden de Centrale Mogendheden de ketel niet ontmantelen om de grondstoffen te gebruiken in de oorlog.

 

Duvel Distilled

 

Brouwerij Moorgat is een vaste waarde en klassieker in ons Belgische bierlandschap met bekende bieren zoals de Duvel en Vedett. In 2006 liet Moortgat een hoeveelheid bier distilleren en gedurende 3 jaar rijpen op eikenhouten bourbon- en sherryvaten. Het resultaat hiervan kwam eind 2009 – in zeer beperkte oplage – op de markt. Duvel Distilled wordt gemaakt op basis van het basisbrouwsel van Duvel. Dit brouwsel wordt bij de distillateur 2 keer verhit en gestookt tot een sterk alcoholische drank. Het verhitten en scheiden van de alcohol gebeurt achtereenvolgens in de distilleerkolom en alambiek. Het brouwsel wordt daarna in grote houten vaten gerijpt. Voor de Duvel Distilled is gekozen voor sherry- en bourbonvaten.  In 2013 kwam een tweede batch op de markt van een 6-jarige. Eind 2019 lanceerde Duvel zijn 10-jarige Duvel Distilled.

 

 

Gouden Carolus

 

Brouwerij Het Anker stookt in het domein Molenberg in Blaasveld een eigen whisky die de naam Gouden Carolus Single Malt meekreeg.  Charles Leclef, topman van de brouwerij, investeerde in Schotse pot stills en in oktober 2010 ging het distillaat voor het eerst op vat, om het levenslicht te zien in 2013. Ondertussen heeft deze Belgische whisky al aardig wat prijzen in de wacht gesleept. Naast de single malt, zijn er ook de jaarlijkse Anniversary bottelingen zoals Gold Fusion (2014), Fado Vivo (2015), Sola Jerez (2016) en Muscad'or (2017). Een bezoek aan de stokerij is beslist de moeite.

 

 

Lambertus

 

De distilleerderij Rademacher bestaat al sinds 1836. Ze stoken een hele resem aan spirits, waaronder ook een reeks fruitlikeuren. En ze hebben enkele whisky-gerelateerde producten op de markt: een new make, een whiskylikeur en een 10-jarige single grain. Ze zijn verkrijgbaar in de supermarkt. 

 

 

Wild Weasel

 

De jongste telg aan het Belgische whisky firmament is Wild Weasel. Deze whisky wordt ambachtelijk gestookt op de Brouwerij Wilderen, die naast bieren en gin nu reeds drie flessen op de markt heeft: de Wild Weasel Single Malt, de Wild Weasel Finest Blend en de Wild Weasel Cask Strength. De Wild Weasel verscheen voor het eerst in augustus 2014.

 

 

San Graal

 

Brouwerij De Graal uit Brakel bestaat nog maar sinds 2002. Ze staan bekend om hun verschillende, hoogwaardige bieren. Maar er is ook een San Graal whisky. De whisky heeft gedurende 5 jaar gerijpt op bourbonvaten en wordt verkocht op een vatsterkte van 63%. De whisky is enkel verkrijgbaar in de brouwerij.

 

 

Kempisch Vuur

 

Guy Pirlot richtte in 2011 zijn eigen brouwerij op, waar hij zijn bekende biertjes Kempisch Vuur brouwde, maar stiekem ook spirit te slapen had gelegd op Quarter Casks van Laphroaig. In 2016 zag het eerste vat het licht in de vorm van België's eerste single cask peated single malt.

 

 

Skot'tiche

 

In 2016 kwamen 5 Walen - Thierry, Ludo, Gwen, Laurent en Pascal - bij elkaar met het idee een Belgische whisky te lanceren. Ze deden dat met behulp van Crowdfunding en in december 2016 bereikten ze hun doel. De Skot'tiche was geboren. Hij werd gefinished op port- en cognacvaten en is verkrijgbaar in flesjes van 50cl op 40% alcohol. De herkomst is ons niet helemaal duidelijk - er staat immers Pure Malt op het label - maar betaalbaar is hij wel (ca. 30 EUR).

 

 

Braeckman

 

In Oudenaarde is Braeckman Graanstokerij al actief sinds 1918. Ze zijn vooral bekend voor hun jenever. Maar in februari 2007 werd - onder impuls van Belgisch whiskyshop Dram 242 - een 9-jarige single grain whisky gelanceerd op 64.4%. Het is een single cask, gestookt van rogge en gemoute gerst. We waren alvast erg onder de induk. We hopen dan ook dat er binnenkort nieuwe whisky uit Oudenaarde op ons af komt.

 

 

  • Copyright (c) 2023 Whivie.be. All rights reserved.